søndag den 29. april 2012

VILHELM BJERKE PETERSEN - MED ELLER UDEN BINDESTREG?

LÆSERE AF DENNE BLOG har måske undret sig over, hvorfor der nogle gange skrives om "Vilhelm Bjerke-Petersen" med bindestreg og andre gange om samme person UDEN bindestreg mellem Bjerke og Petersen. Dette skyldes, at hovedpersonen selv veksler mellem forskellige måder at skrive sit navn på. Det lyder måske lidt underligt, og man kan godt komme i tvivl om, hvorvidt han overhovedet var istand til at stave til og skrive sit eget navn.

Han er født Vilhelm Bjerke Petersen - Bjerke efter moderen Anna Bjerke og Petersen efter sin faderen Carl V. Petersen. Der er oprindeligt ingen bindestreg mellem de to efternavne. Alligevel signerer han sig konsekvent i en periode med bindestreg mellem Bjerke og Petersen.

Kunsthistoriker Bent Bach Kristensen - der har skrevet en fremragende magisterafhandling om Bjerke Petersen - foreslår, at Bjerke Petersen benytter bindestregen strategisk for at komme højere op i den alfabetiske opremsning af kunstnere på udstillinger med flere kunstnere. Dette lyder meget plausibelt.I udsmykningsopgaven Ved Volden benytter Bjerke Petersen to forskellige signaturer: "vilh. bjerke-petersen" og "v.b-p" - begge med bindestreg og begge med små bogstaver.

DEN KONSEKVENTE BRUG af de små bogstaver er formentlig en Bauhaus-inspireret ide om lighed. Denne lighedstanken går ud på at der selv i skriften ikke skal eksistere et hieraki, derfor fjernes de store bogstaver - og alt skrives med småt. Denne idé kan man se udført i tidskriftet LINIEN - og i brevevekslinger som både Bjerke Petersen samt Ejler Bille og Richard Mortensen deltager i i 1930erne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar