torsdag den 17. november 2011

KVINDE I TRÆ


Vilhelm Bjerke-Petersen: En Hændelse Bag Klitten, 1940.


EFTER RESTAURERINGEN AF MALERIERNE VED VOLDEN er flere spændende ting i billederne, dukket frem. En af disse handler om et træ. Nemlig træet i nr. 5. Eller rettere træstammen.

Pludselig er det blevet synligt at den øverste del af det krogede gamle træs stamme / grene minder meget om en kvindetorso. Eller som i en Rorschach test ser man måske træet halvdelen af gangene og kvindetorsoen den anden halvdel. 

I Bjerke-Petersens øvrige værker fra denne figurative surrealistiske periode, kan man blandt andet se, at han genbruger motivet med trækvindetorsoen - i lettere bearbejdet form - i andre malerier.

I 1940 malede Vilhelm Bjerke-Petersen maleriet En Hændelse Bag Klitten. Det viser os et stenet klitlandskab med forskellige former for vegetation, blandt andet to vindbidte træer. I kronen på det forreste træ gemmer sig en habitklædt mand. Skyggen han står i, hatten og det at han har den ene hånd i lommen gør at han minder om en gangster - eller blot en der ikke har helt reelle hensigter.

Træets krogede stamme der har form som en kvinde, forsøger forgæves at flygte fra ham. Men det er en forgæves flugt, da de for evigt vil være forbundet. Det er modsætninger som mand/kvinde, natur/ civilisation og fri/ fanget der kæmper her. For måske flygter hun slet ikke - måske danser hun lystig rundt som naturens frie fugl, mens han er fanget både i sit tøj og sit mørke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar